Umbra

Umbra este partea intunecata, negativa a personalitatii noastre.Toti o avem si toti incercam sa o ignoram, sa o tinem in frau ca nu cumva sa ne afecteze relatiile, jobul sau interactiunea cu ceilalti. Suntem invatati de mici ca “ asa nu se face”, “trebuie sa fii bun”. Partea ironica este ca aceasta latura a noastra iese la suprafata atunci cand ne asteptam mai putin.
Ce alimenteaza umbra? Tot ce incerci sa reprimi: mania, ura, invidia, teama, insecuritatea, gelozia, sexualitatea,etc. Reprimandu-le, umbra castiga din ce in ce mai multa energie si devine tot mai puternica, distrugand atat viata ta cat si a celor din jur.
Ne amagim ca am facut rau pentru ca o anumita persoana ne-a ranit, ca am calcat in picioare oameni pentru a inainta o pozitie la job, doar avem facturi, credite, etc. Nu! Am facut pentru ca am vrut si am putut, pentru ca toti avem pe langa partea luminoasa si o parte intunecata. De cele mai mute ori dam vina pe ceilalti, ei sunt de vina pentru ca tu simti mania, invidia, teama, tu esti o persoana buna iar ei incearca sa te scoata din minti.
Te-ai intrebat vreodata de ce anumite comportamente iti plac si pe altele le detesti? De ce rezonezi cu ele atragandu-le? Pentru ca exista si la tine! Numai ca, tu pe cele pozitive le scoti la suprafata iar pe cele negative incerci din rasputeri sa le ascunzi pana si de tine. Ne temem sa ne privim in fata partea intunecata (umbra) pentru a evita astfel rusinea si stanjeneala care insotesc recunoasterea unei greseli.
Umbra creste ori de cate ori:
• Pastrezi un secret fata de tine insuti sau fata de ceilalti;
• Cultivi un sentiment de rusine sau vinovatie;
• Te acuzi sau acuzi pe ceilalti spunandu-le ca gresesc;
• Simti nevoia sa dai vin pe ceilalti si mai ales pe societate;
• Iti ignori slabiciunile personale, criticandu-i in schimb pe cei din jur;
• Ai ajuns sa crezi ca lumea este impartita intre “ei” si “noi” si bineinteles ca “noi” suntem intotdeauna in tabara pozitiva.
Daca vrei sa te eliberezi de umbra, in primul rand este necesar sa o accepti. Sa accepti ca exista in tine si sa o recunosti ori de cate ori o manifesti.
Asa ca :
1. Nu mai face proiectii de :
Superioritate: “Sunt mai bun decat tine”- ascunde teama ca ceilalti oameni te-ar respinge daca ar sti cine esti cu adevarat.
Injustitia: “Nu merit sa mi se intample acest lucru”– ascunde sentimentul ca esti sigurul vinovat.
Aroganta: “Sunt cu mult mai bun decat tine asa ca nu imi bat capul cu ideile tale” – ascunde o manie acumulata in timp.
Spiritul defensiv: “Ma ataci asa ca nu vreu sa te ascult” – ascunde sentimentul ca esti nedemn si slab.
Acuzatia: “Eu sunt bun , ceilalti sunt de vina” – ascunde sentimentul ca esti vinovat dar este mai simplu sa dai vin pe ceilalti.
Idealizarea altor oameni: “Cutare este un zeu pe pamant” – ascunde sentimentul de neputinta.
Prejudecatile: “Fi atent. Acesti oameni sunt periculosi”- ascunde sentimentul ca esti inferior si ca meriti sa fi respins.
Gelozia: “Simt ca ma inseli” – ascunde propriul inpuls de a insela.
Paranoia: “Toata lumea are ceva cu mine” – ascunde anxietatea.
Pentru a inceta sa mai proiectezi trebuie sa vezi ca faci acest lucru, sa iti privesti aceste sentimente in fata si sa faci pace cu ele. Toti stim cand suntem furiosi sau ne este teama dar nu toti realizam cat de utile ne sunt atata timp cat nu dam vina pe ceilalti, intorcandu-le impotriva noastra. Recunoaste-le, intra in contact cu ele si mergi mai departe. Atat.
2.Detaseaza-te
Poti face acest lucru pur si simplu spunand “Acesta emotie imi apartine”. Asta nu insemna ca odata recunoscute ele nu vor mai aparea, dar cu timpul mesajul tau devine din ce in ce mai clar iar aceste sentimente nedorite vor incepe sa iti spuna de ce au aparut.
Daca in loc sa spui “Nu ma pot impiedica sa simt ceea ce simt.Asa sunt eu.” vei spune “Starile de spirit vin si pleaca, chiar si cele mai proaste dintre ele”, te aliniezi cu vibratia detasarii.
3. Nu te mai judeca singur
Orice emotie iti este utila pentru evolutia ta doar daca nu este dublata de autocondamnare. Uita-te la tine si spuneti cu simpatie “ Este in regula. Acum voi incerca sa vad de unde vine.”ti-ai dat permisiunea de a fi cel care esti in realitate. Fiecare om traieste emotiile pe care considera ca le merita si nu neaparat cele pe care si le-ar dori si mai rau cele pe care ar fi necesar sa le simta.
In I Ching se spune:”Daca avem curajul sa privim in fata realitatea si sa o vedem exact asa cum este, fara autoamagire si iluzie, evenimentele ne vor revela calea pe care trebuie sa mergem si care ne va conduce catre succes.”
Deepak Chopra, a fost mai mult decat explicit intr-una din cartile sale “ Daca ne vom accepta umbra, aceasta ne va vindeca inima si ne va deschide in fata unor noi oportunitati, a unor noi comportamente si a unui viitor nou. Prin aducerea emotiilor noastre reprimate si a convingerilor ca ne secatuiesc de energie in lumina constiintei, noi sfarsim prin a ne vedea cu alti ochi pe noi insine, dar si pe ceilalti si intreaga lume”
Poate parea ciudat, dar aducerea in fata a umbrei tale iti va spune povestea trecutului tau si in acelasi timp evolutia ta viitoare, asa ca, fa o incercare.

Lasă un comentariu